NASA, 4,5 Milyar yıllık asteroitten yeni bilgilere ulaştı! Yaşam nasıl başladı?

Bennu Asteroidinden Gelen Numunelerde Sıvı Su Kalıntıları Keşfedildi

Bilim insanlarının NASA’nın OSIRIS-REx görevi kapsamında Bennu asteroidinden aldıkları numunelere ulaşmaları zaman aldı ancak beklemeye değdi. Nature dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmada, OSIRIS-REx’in getirdiği örneklerde beklenmedik bir keşif ortaya konuldu: Sıvı su buharlaşmasından kalan bileşenlerin kalıntıları.

Popular Science’a konuşan makalenin baş yazarı Tim McCoy, bu bileşenlerin keşfinin şaşırtıcı olduğunu belirtiyor. McCoy, “Bu mineralleri bulmak kesinlikle sürpriz oldu” diyor.

Araştırma ekibinin yüzlerce yıl meteorit inceleme deneyimine sahip olduğunu ancak bu minerallerin bazılarını hiç kimsenin daha önce görmediğini vurgulayan McCoy, keşfin önemli bir kısmının, söz konusu bileşenlerin, tuzlu sıvı çözeltilerinin buharlaşması sonucu çökelmiş olması gerektiğinden kaynaklandığını belirtiyor.

Bu bileşenlerin varlığı, Bennu’nun geçmişinde bir noktada sıvı suyun bulunduğuna veya daha doğru bir ifadeyle, Bennu’nun türediği antik asteroidin geçmişinde sıvı suyun varlığına işaret ediyor. McCoy’a göre bu, suyun muhtemelen yüzeyde değil, asteroidin altında bir damar veya cep şeklinde bulunduğunu gösteriyor.

Su, büyük olasılıkla uzun süre sıvı halde kaldı ve çözülen mineraller, suyun daha uzun süre sıvı halde kalmasına olanak sağlamış olabilir. Araştırmacılar, toplamda 11 bileşen keşfetti ve hepsi tuzlu su çözeltilerinde yoğunlaşıp, suyun daha sonra buharlaşmasıyla çökelmiş.

Bu bulgu, Bennu’nun ata asteroidinde sıvı suyun varlığını gösterir ve yaşamın ilk evrelerine ilişkin heyecan verici bir olasılık sunar. Bennu, yaşamın oluşumunda rol oynamış olabilir çünkü sıvı su ceplerinde karmaşık organik bileşenlerin gelişimi için uygun bir ortam yaratıyor.

McCoy’a göre bu tuzlu çözeltilerin benzerinin Saturn’ün uydusu Enceladus ve Mars’ın uydusu Ceres’in iç kısımlarında olabileceği aktarılıyor.

Related Posts

iPhone’ların önemli özelliği, Android’e de geliyor

Apple’ın iOS 18.1 ile sunduğu otomatik yeniden başlatma özelliği, şimdi Android cihazlara da geliyor. Peki, bu güvenlik mekanizması nasıl çalışıyor ve kullanıcıları nasıl etkiliyor?

OpenAI, kendi sosyal medya ağını kuruyor olabilir

Yeni ortaya çıkan iddialara göre OpenAI başındaki Sam Altman, X’in sahibi Elon Musk ve Meta’nın sahibi Mark Zuckerberg ile rekabete atılacak.

ATV CANLI YAYIN İZLE 2025 BUGÜN: 14 Nisan Pazartesi ATV yayın akışı ve canlı yayın izleme linki!

ATV, Türkiye’nin en çok izlenen televizyon kanallarından biri olmaya devam ederken, sunduğu diziler, programlar ve canlı maç yayınlarıyla reyting sıralamalarında üst sıralarda yer alıyor. Yıllardır benimsediği yayın anlayışını sürdürerek geniş bir …

TRT 1 CANLI İZLE | 13 Nisan Pazar bugün TRT 1 canlı yayın izle full HD, kesintisiz! (TRT 1 güncel frekans bilgileri)

13 Nisan Pazar günü, TRT 1 ekranlarında yayınlanan programları canlı olarak takip etmek isteyen izleyiciler, “TRT 1 canlı yayın nasıl izlenir? TRT 1 frekans ayarları nedir?” gibi sorulara yanıt aramaya başladı. Peki, TRT 1 canlı yayın linki var mı …

Kula’da Kalp Krizi Geçiren Sürücü Ağaca Çarptı

Manisa’nın Kula ilçesinde otomobil, sürücüsünün seyir halindeyken kalp krizi geçirmesi sonucu yoldan çıkarak ağaca çarptı. Hastaneye kaldırılan sürücü, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Kaza saat, 23.30 sıralarında Kula Asri Mezarlığı ile Kula …

Netflix, OpenAI destekli yeni arama özelliğini test ediyor

Avustralya ve Yeni Zelanda’da test edilen Netflix’in yapay zeka destekli arama özelliği, içerik keşfini daha duygu odaklı hale getiriyor. Şirket, gelecekte bu özelliği daha geniş pazarlara sunmayı hedefliyor.